17.1.2019 Pirjo Virtanen 0Comment

Otto Toivonen, olitte ensimmäiseltä ammatiltanne suutari, mutta teistä tuli sitten agitaattori. Miten siinä niin kävi? 

Olen kotoisin Urjalasta, jossa isäni työskenteli kyläsuutarina, ja häneltä opin suutarin ammatin. Kun muutin Hämeenlinnaan, niin sain työpaikan Juho Saariston suutarinliikkeestä. Saaristo innosti minut politiikkaan ja SDP:n kursseille. Niinpä vuodesta 1910 toimin nuorisoliiton ja puolueen agitaattorina eli matkapuhujana. Puhuin myös raittiusaatteesta. Myöhemmin ammattinimike muuttui luennoitsijaksi. Parhaimmillaan pidin noin 300 puhetta vuodessa. Puheiden pitäminen ei ollut ihan vaaratonta työtä. 1930-luvulla äärioikeisto otti minut hampaisiinsa ja minut pahoinpideltiin lapualaisvuosina viisi kertaa. 

Otto Toivonen. Kuva: Työväen Arkisto.

 

Olitte myös pitkäaikainen kansanedustaja?

Kyllä. Kansanedustajaurani aikana osallistuin peräti 27 valtiopäiville; ensimmäisen kerran vuonna 1917, ja eduskunnasta jäin pois keväällä 1954. Eduskunnan työskentelyssä osallistuin perustuslakivaliokunnan, sivistysvaliokunnan ja suuren valiokunnan toimintaan. Merkittävimpänä saavutuksenani eduskuntatyössä pidän kaikille lapsille tarkoitetun kouluruokailun käynnistämistä.

Jouduin myös sotasyyllisyysoikeuden jäseneksi. Silloin äänestin loppuun asti kaikkien syytettyjen vapauttamisen puolesta. Tästä kommunistien lehdet, kärjessä Vapaa Sana ja Työkansan Sanomat, herjasivat minua raskaasti.

Miten  osallistuitte Hämeenlinnan Työväenyhdistyksen toimintaan? 

Puhuin myös Hämeenlinnan Työväenyhdistyksen tilaisuuksissa ja kerroin muun muassa uutisia eduskuntatyöstä. Osallistuin yhdistyksen kuukausikokouksissa keskusteluun ja vaikutin mielipiteisiin, vaikka en yhdistyksen luottamustehtävissä toiminutkaan, lukuun ottamatta puoluekokousedustajan tehtäviä. Presidentin valitsijamieheksi minut valittiin seitsemän kertaa.

Kiitokset haastattelusta, kansanedustaja Toivonen.

 

Lisätietoa Hämeenlinnan Työväenyhdistyksen historiasta ja Otto Toivosesta löytyy Liisa Koskelaisen kirjoittamista HTY:n uudesta historiakirjasta nimeltään Politiikan punainen lanka.

 

Print Friendly, PDF & Email