25.3.2014 HTY ylläpito 0Comment

Kansalaisopisto on monelle henkireikä, paikka, josta saa oppia, iloa ja virkistystä. Hämeenlinnan seudulla kansalaisopiston, Vanajaveden Opiston, tarjonta on monipuolista ja kattavaa: liikuntaa, tanssia, musiikkia, kieliä, tietotekniikkaa, kuvataidetta, käsitöitä – jokaiselle jotakin.

Vanajaveden Opiston yhtymähallitus on päättänyt ehdottaa, että VOP siirretään Koulutuskuntayhtymä Tavastiaan. Siis samaan kuntayhtymään, joka ylläpitää ammattiopistoa ja lukioita. Olen ollut VOPin hallinnossa tämän kansalaisopiston perustamisesta alkaen, ja olen vakuuttunut, että ratkaisu on oikea. Talouden tiukentuessa on etsittävä yhteistyökumppaneita. VOPille Tavastia on paras kumppani, hyvin hoidettu kuntayhtymä, joka tarjoaa nuorille ja aikuisille laadukasta ammatillista ja yleissivistävää koulutusta.

Tavastiassa ammatillista peruskoulutusta opiskelee yli 2300 opiskelijaa ja lukiolaisia on lähes 1300. Vanajaveden Opistossa kurssilaisia on lähes 24 000. VOPin liikevaihto on kuitenkin vain kymmenesosa Tavastian liikevaihdosta. VOPin koulutus on pääosin yleissivistävää, joskin esimerkiksi kielitaitoa ja atk-taitoja usein kohotetaan ammatissa pärjäämisen vuoksi. Vanajaveden Opisto on myös merkittävä maahanmuuttajien kouluttaja.

VOPin ylläpitäjän vaihtuminen ei vaikuttaisi opiston opetustoimintaan – palvelut järjestettäisiin entiseen tapaan kolmen kunnan alueella Hämeenlinnassa, Hattulassa ja Janakkalassa. Yhdistyminen merkitsisi opistolle joustavuuden lisääntymistä tilojen käytössä. Tavastia saisi tiloilleen enemmän iltakäyttöä, sillä aikomuksena on siirtää kansalaisopiston kurssit pois Kaurialan koululta Tavastian uudempiin tiloihin Hattelmalantielle. Opiston päätoimitilat pysyvät edelleen Verkatehtaalla.

Hämeenlinnan, Hattulan ja Janakkalan valtuustot sekä Koulutuskuntayhtymä Tavastian yhtymävaltuusto käsittelevät tänä keväänä VOPin siirtoa Tavastiaan. Toivotaan, että uusi järjestely onnistuu vuoden 2015 alusta.

Pirjo Virtanen

Print Friendly, PDF & Email