20.3.2023 Pirjo Virtanen 0Comment

Mikä tekee työpaikasta houkuttelevan? Tähän ei ole yksiselitteistä vastausta. Palkka on keskeinen tekijä haettaessa työpaikkaa. Työn alettua vuorojärjestelmä, työn organisointi, työkuorma ja -olosuhteet vaikuttavat työpaikassa pysymiseen. Koeaika toimii myös toiseen suuntaan eli työntekijällä on mahdollisuus päättää työsuhde, jos se ei vastaa odotuksia. Viesti huonoista työoloista leviää nopeasti ja vaikuttaa työpaikan kiinnostavuuteen.

Hyvinvointialueet näyttävät pitävän vakituisia työntekijöitä itsestään selvyytenä. Vakituinen henkilöstö on palvelutalojen, sairaaloiden ja terveyskeskusten kivijalka. Vakituinen henkilökunta tuntee oman työpaikkansa tilat, laitteet ja toimintatavat. Ilman sitoutunutta vakituista henkilöstöä koko korttitalo romahtaa. Hyvinvointialueet eivät näytä tätä ymmärtävän, sillä henkilöstöpoliittiset toimet osoittavat muuta. Miltä mahtoi tuntua vakituisessa työsuhteessa olevista työntekijöistä, kun Kanta-Hämeen Hyvinvointialue lupasi vetovoimalisän kesäduunareille?

En ihmettele yhtään, miksi hoitajat irtisanoutuvat vakituisesta työstä ja siirtyvät ”keikkatöihin”. Rahasta hoitajapulan ratkaisu ei voi olla kiinni, koska ”keikkahoitajille” on varaa maksaa parempaa palkkaa, kuin vakihenkilöstölle. Ei oman ammattitaidon kilpailuttamisessa ole mitään pahaa. Kysymys kuuluu, pysyykö korttitalo pystyssä, jos vakituisen työsuhteen ehdot ovat heikommat kuin määräaikaisessa työssä.

Kokoomuksen ja Perussuomalaisten vaaliohjelmissaan esittämät leikkaustavoitteet tulevat heikentämään entisestään julkisen terveydenhuollon tilaa. Porvareiden leikkausten sijaan julkisen terveydenhuollon resurssit on turvattava. Sosiaali- ja terveydenhuollossa palkkoja korotetaan tänä vuonna yhteensä 6,7 % ja ensi vuonna 6,5 %. Korotukset ovat oikean suuntaisia, mutta tekevätkö ne sosiaali- ja terveydenhoitoalasta houkuttelevan? Alan palkkausta pitää varmasti vielä parantaa, jotteivat ammattityöntekijät katoa alalta kokonaan. Resurssien turvaamisen ja palkkauksen parantamisen jälkeen terveydenhuollossa pitää keskittyä työkuorman vähentämiseen. Työn organisointia on parannettava esimiesten koulutusta lisäämällä.

 

Timo Viitanen, SDP
Iittala / Hämeenlinna

Eduskuntavaaliehdokas

 

Print Friendly, PDF & Email