7.9.2022 Pirjo Virtanen 0Comment

Hämeenlinnassa on viime aikoina panostettu esteettömyyden kehittämiseen. Esteettömyys helpottaa sekä kaupunkilaisten että Hämeenlinnassa vierailevien liikkumista. Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston 13.6.2022 hyväksymän ”Houkutteleva Hämeenlinna” -strategian mukaan asukkaita halutaan aktivoida ja kannustaa edistämään omaa hyvinvointiaan. Elinvoimaisen kasvun kaupunkina haluamme edistää sekä monipuolista liikkumista että kaupungin tunnettavuutta mm. hyvän asumisen ja matkailun kaupunkina.

Houkuttelevan Hämeenlinnan vaikuttavuuden tavoitteeksi on valittu myös kaupunkimme tunnettavuus monipuolisesta luonnostaan. Hämeenlinnan kaupungin matkailusivuilta ei kuitenkaan löydy kootusti tietoa esteettömistä matkailukohteista, kuten nähtävyyksistä, kahviloista tai luontokohteista. Osa kohteista on kuulopuheiden kautta saatavilla. Tämä epäkohta tulisi korjata.

Monet kaupungit kertovat omilla matkailusivuillaan myös esteettömyydestä. Esimerkiksi Tampereella on artikkeli ”Esteettömästi Tampereen tahtiin”, joka on toteutettu yhteistyössä Palmuaseman kanssa. Myös Helsinki on käyttänyt ulkopuolista kirjoittajaa kertoessaan Helsingin seudun esteettömistä luontoelämyksistä. Perinteisiä listauksia esteettömistä kohteista löytyy muun muassa Rauman matkailusivuilta ja sivulta ”Tervetuloa esteettömälle Ahvenanmaalle”. Hämeenlinnan tulisi saada myös sivut, jotka kertovat esteettömistä kohteista, jotta asukkaat ja matkailijat löytäisivät kaupunkimme kohteet ja yritykset ja voisivat arvioida mahdolliset apuvälinetarpeet tai niiden tarpeettomuuden kohteissa.

Erityisen hankalaa on löytää tietoja esteettömistä luontokohteista ja -reiteistä Hämeenlinnassa. Näistä tulisikin koota listaus linkkeineen Hämeenlinnan kaupungin matkailusivuille. Mukaan tulisi ottaa muutkin kuin vain kaupungin omistamat kohteet. Esimerkiksi Metsähallitus ylläpitää Evolla esteettömiä luontokohteita, joiden kuvaukset löytyvät luontoon.fi:stä. Invalidiliiton sivuilta löytyvät ohjeet luontoreittien esteettömyyskartoituksiin, joita on syytä tehdä kaupungin luontopoluilla ennen kuin niitä markkinoidaan esteettöminä kohteina.

Me valtuustoaloitteen allekirjoittaneet esitämme, että Hämeenlinnan kaupunki lisää matkailun kotisivuilleen alasivun, jossa esitellään esteetöntä Hämeenlinnaa. Vastaavat tiedot olisi hyvä olla saatavilla myös paperilla niille, jotka eivät käytä digitaalisia palveluja.

 

Hämeenlinnassa 5.9.2022

Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä

Print Friendly, PDF & Email