25.4.2019 Pirjo Virtanen 0Comment

Hämeenlinnan Työväenyhdistyksen jäsentapaamisessa 25.4.2019 oli tarjolla täytekakkukahvit hyvin menneiden eduskuntavaalien kunniaksi. Yhdistyksellä oli syytä juhlia, sillä sen jäsenistä kaksi, Tarja Filatov ja Johannes Koskinen, valittiin kansanedustajiksi.

Jäsentapaamisessa käytiin läpi eduskuntavaalien vaalitulosta lähinnä Hämeen ja Hämeenlinnan näkökulmasta. Hämeen vaalipiirissä demarit saivat yhden paikan lisää (neljä edustajaa); Perussuomalaisten ja Kokoomuksen paikkaluku säilyi ennallaan (3 edustajaa). Keskustan paikkamäärä putosi kolmesta yhteen. Vihreät saivat yhden paikan, samoin Vasemmistoliitto ja Suomen Kristillisdemokraatit. Hämeen kansanedustajista kahdeksan on kotoisin Kanta-Hämeestä ja kuusi Päijät-Hämeestä.

Hämeenlinnassa eduskuntavaalikannatuksen perusteella SDP on suurin puolue 24,5 prosentin kannatusosuudella – demarit ohittivat Kokoomuksen, jonka kannatus väheni verrattuna sekä edellisiin eduskuntavaaleihin että kuntavaaleihin. Vuoden 2015 eduskuntavaaleihin verrattuna Suomen Keskusta oli Hämeenlinnassa suurin häviäjä, sillä siltä katosi 2176 ääntä. Sen sijaan Vihreän liiton äänimäärä kasvoi edellisistä eduskuntavaaleista 1553 äänellä ja puolue sai Hämeenlinnasta kansanedustajaksi Mirka Soinikosken.

Hämeenlinnasta on nyt neljä kansanedustajaa, kun myös Perussuomalaisten Lulu Ranne tuli valituksi eduskuntaan. Lulu Ranne oli ehdokkaista suosituin kymmenellä äänestysalueella Hämeenlinnan neljästätoista äänestysalueesta.

Sosialidemokraatit olivat kuitenkin eniten äänestetty puolue kahdeksalla Hämeenlinnan  äänestysalueella. Vankinta kannatus oli Kalvolassa, jossa SDP:n osuus annetuista äänistä oli 29,9 %. Kalvolasta on kotoisin Timo Viitanen, joka sai kaikkiaan 1357 ääntä. Neljäs hämeenlinnalainen sosialidemokraatti, Ranjith Kumar Prabhakaran, keräsi 894 ääntä.

Vaalianalyysi eduskuntavaalituloksesta Hämeenlinnan näkökulmasta

Print Friendly, PDF & Email