15.4.2023 Pirjo Virtanen 0Comment

Kevään 2023 vaaleissa SDP sai eduskuntaan 43 edustajaa, kolme enemmän kuin neljä vuotta aiemmin. Pääministeripuolueelle paikkamäärän kasvu on poikkeuksellista – hyvä tulos. Valtakunnallisesti suurin puolue on kuitenkin Kansallinen Kokoomus 48 kansanedustajallaan. Vaalien voittajiin kuuluu myös Perussuomalaiset, joka oli suosituin puolue Hämeen vaalipiirissä.

Hämeessä Vihreä liitto menetti ainoan paikkansa Perussuomalaisille, joka sai neljä kansanedustajaa aiemman kolmen sijasta. Hämeen 14 kansanedustajasta kolme on uutta: Teemu Kinnari (kok.), Rami Lehtinen (ps.) ja Mira Nieminen (ps.). Kansallisella Kokoomuksella on Hämeestä edelleen kolme kansanedustajaa; Suomen Keskustalla, Suomen Kristillisdemokraateilla ja Vasemmistoliitolla kullakin yksi edustaja.

Suomen Sosialidemokraattisesta Puolueesta kansanedustajiksi valittiin Hämeen vaalipiiristä Tarja Filatov (6973 ääntä), Mika Kari (6090 ääntä), Ville Skinnari (5983 ääntä) ja Johannes Koskinen (5009 ääntä).

Sosialidemokraatit suosituin puolue Hämeenlinnassa

Johannes Koskinen, Tarja Filatov, Timo Viitanen ja Piia Olkinuora vaalityössä Hämeenlinnan torilla.

Hämeenlinnassa eniten ääniä sai SDP (9340), sitten Kok. (8932) ja PS (8614). Edellisiin eduskuntavaaleihin verrattuna Perussuomalaiset kasvatti äänimääräänsä 2,9 %-yksikköä. Hämeenlinnassa suurin häviäjä oli Vihreä liitto, jonka äänimäärä väheni 1440 ääntä verrattuna neljän vuoden takaiseen tilanteeseen.

Hämeenlinnan äänikuningatar oli Lulu Ranne (ps.), jonka 10 665 äänestä 4279 tuli Hämeenlinnasta. Lulu Ranne sai ehdokkaista eniten ääniä Hämeenlinnan joka äänestysalueella. Perussuomalaiset oli suosituin puolue pitäjissä (äänestysalueet Lammi, Hauho, Kalvola, Renko ja Tuulos–Eteläinen).

SDP sai puolueista suurimman äänimäärän seuraavilla äänestysalueilla: Kauriala–Ahvenisto, Ojoinen, Hätilä, Katuma–Käikälä ja Jukola–Miemala.

HTY-läisistä ehdokkaista Tarja Filatov sai äänistään 41 % Hämeenlinnasta, Johannes Koskinen 50 %, Piia Olkinuora 68 % ja Timo Viitanen 60 %. Äänestysalueista Tarja oli suosituin Ojoisilla, Johannes Jukola-Miemalassa, Piia Katuma–Käikälässä ja Timo Kalvolassa.

Hämeenlinnan Työväenyhdistyksen näkökulmasta eduskuntavaalit sujuivat erinomaisesti. Yhdistyksestämme on edelleen kaksi kansanedustajaa ja myös kaksi muuta ehdokasta saivat hyvin ääniä: Piia Olkinuora 1650 ja Timo Viitanen 1323. Vaalityö oli innostunutta ja ehdokkaat tukijoukkoineen tekivät sitä yhteistyössä, mikä tuotti tulosta.

Print Friendly, PDF & Email