1.4.2017 Pirjo Virtanen 0Comment

Hiihtäjän unelma

Ahveniston moottorirata on tänä vuonna ollut hiihtäjien unelmapaikka. Siellä on ollut mahdollisuus hiihtää, kun järven jäällä on ollut vettä tai niukasti lunta. Hiihtokausi Ahvenistolla on tänä talvena kestänyt marraskuusta huhtikuun alkuun. Ladulla on liikkunut aamusta iltaan lapsia, työssäkäyviä ja eläkeläisiä – jokainen omaan tahtiinsa sivakoiden.

Talven aikana käyttäjiä on noin 30.000. Palvelua ylläpitää kunta ja riskin sääolojen vaihteluista kantaa veronmaksaja.

Autourheilun paikka

Ahveniston moottorirata täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Siellä voidaan järjestää kansainvälisen luokituksen mukaisia FIA Grade 4 kisoja.  Ahveniston kesäkäyttö on monipuolista. Kilpailujen lisäksi radalla on ajoharjoittelua ja tapahtumia. Kävijöitä on 60.000. Ahveniston moottoriradan toiminta on liiketoimintaan ja yksityiseen riskiin perustuvaa.

Terveyttä ja tapahtumia

Hiihdon harrastajille Ahveniston moottoriradan hyödyt ovat kiistattomat. Liikunnan hyödyt voidaan mitata terveydellisin kriteerein. Liikunnasta saa myös nautintoa ja elinvoimaa, mikä itsessään on jo arvokasta eikä kaipaa erillisiä mittareita.

Moottoriurheilun hyödyt on kiistanalaisempi aihe. Ajoharjoittelu mutkikkaalla radalla lisää auton hallittavuutta ja voi esim. hirven väistämisessä osoittautua hengen pelastavaksi taidoksi. Joillekin vauhti ja jännitys ovat tärkeä arkipäivän piriste. Moottoriurheilu on kannattavaa liiketoimintaa ja lisää kaupungin elinvoimaa. Jokainen kunta haluaa isoja tapahtumia paikkakunnalle. Tuhansien osallistujien tapahtumat ovat arvokas lisä kaupungin tapahtumatarjonnassa.

Melua ja saastetta

Itse hiihtäminen on hiljaisen kulkijan puuskutusta. Latujen tekeminen tykkilumesta kuluttaa energiaa ja hiihtopaikalle tuleminen edellyttää auton käyttöä. Kun itse olen hiihdon harrastaja, en meinaa löytää siitä mitään haittoja, ainoastaan hyötyjä.

Auton käytöstä syntyy hiilidioksidipäästöjä. Kilpailun aiheuttamasta melusta syntyy aina vilkas keskustelu. Melusta kärsivien subjektiivisia tuntemuksia ei käy kiistäminen. Kun en itse harrasta autourheilua, on suuri houkutus aliarvioida sen merkityksellisyyttä muille ja korostaa haittoja.

Kehitetään tilojen ja paikkojen käyttöä 

Läpi vuoden käytössä oleva tila on yhteiskunnallisesti arvokas. Täyttöaste nousee ja kokonaiskustannukset vähenevät. Ahveniston moottorirata on osoittanut, että hyvällä yhteistyöllä yrittäjien kanssa tilat saadaan käyttöön sekä talvella että kesällä. Ympäristönormeilla ohjataan siihen, että asukkaiden haitat autokilpailun melusta jäävät mahdollisimman pieniksi. Ympärivuotinen käyttö takaa sen, että hiihtäjien ladut voidaan pitää hyvässä kunnossa neljä kuukautta vuodessa. Kun paikassa harjoitetaan sekä kansanhiihtoa että  moottoriurheilua, saa paikka poliittisessa keskustelussa kannatusta molemmilta harrastajaryhmiltä.

Uutta Hämeenlinnaa rakennetaan. Tulevalla vaalikaudella yhtenä arviointikriteerinä pitää olla tilojen monikäyttöisyys. Tämä koskee kouluja ja myös olemassa olevia tiloja kuten Kantolan tapahtumapuistoa, jolle pitäisi kehittää myös talvikäyttöä ja nostaa sen kesäaikaista täyttöastetta.

 

Jukka Jokinen
Kuntavaaliehdokas, SDP
Hämeenlinna

Print Friendly, PDF & Email