15.12.2013 HTY ylläpito 0Comment

Hämeenlinnan Työväenyhdistys siirtyi vuonna 2000 toimintansa kolmannelle vuosisadalle. Punaruusun 4/1999 pääkirjoituksessa todettiin, että hallitusvastuussa olevana maan suurimpana puolueena ja aatteelliset lähtökohdat muistaen sosialidemokraateilla on kaikki mahdollisuudet toimia kansalaisten yhteisen hyvinvoinnin puolesta. Työväenyhdistys oli taas kuten toimintansa varhaisina vuosina haasteellisten tehtävien edessä, kun se pyrkii auttamaan omassa kaupungissa, maakunnassa ja maassa asuvia vaikeuksiin joutuneita kanssasisaria, -veljiä ja heidän lapsiaan.

Tärkeä osa tätä tehtävää oli vuoden 2000 presidentinvaalityö. Hämeenlinnan Työväenyhdistys tuki kaikilla mahdollisilla tavoilla ulkoministeri Tarja Halosen valintaa presidentiksi. Pääministeri Paavo Lipponen avasi Tarja Halosen vaalitoimiston Raatihuoneenkatu 9:ssä 1.11.1999. Avajaiset huipentuivat pääministerin ja maailman vahvimman miehen Jouko Aholan väliseen kädenvääntökisaan. Se päättyi apulaiskaupunginjohtaja Tapani Hellsténin julistamaan tasapeliin.

Tunnelma Hämeenlinnassa oli innostunut. Tarja Halosesta kerrottiin muuallakin kuin vaalitoimistossa. Kävelykatu Reskalla hän oli esillä lauantaina 4.12, kun sos.dem. kunnallisjärjestö tarjosi satoja annoksia riisipuuroa ja rusinasoppaa puhallinmusiikin tahdissa. Hämeenlinnalaiset saivat tavata itse presidenttiehdokkaan Reskalla 29.12.1999 kello 13.50.

Johannes Koskinen kirjoittaa Punaruusussa 4/1999 Halosen vaalikampanjasta muun muassa seuraavaa: ”Uskonkin, että ratkaisevaksi tekijäksi vaalikampanjassa muotoutuu aitous ja ihmisestä välittäminen – sosiaalinen omatunto, joka kuusi vuotta sitten ratkaisi asian Martti Ahtisaaren hyväksi.”


Jättipotti HTY:lle

Kun Tarja Halonen oli valittu presidentiksi, niin Punaruusun toimittaja Kalevi Rajala totesi vaalien muodostuneen HTY:lle jättipotiksi, sillä maan hallituksessa tehtiin ministerijärjestelyjä. ”Kaikkien yllätykseksi toinen Tarja, ikiomamme, sukujaan Filatov, nimettiin työministeriksi. Asia oli kyllä esillä HTY:n johtokunnassa, mutta sen julkistaminen jäi pääministeri Paavo Lipposen tehtäväksi. Onnea tälle toisellekin Tarjalle. Yhdistyksemme ministeripaikat lisääntyivät sadalla prosentilla. Toimittaja on kuullut, että Tarja ja Johannes pitävät aina ennen hallituksen istuntoa oman HTY:n ministeriryhmän kokouksen. Näiden kokousten asialistoille sitten vaan viestejä.”

Samaan aikaan hämeenlinnalainen Tarja Vikman toimi SDP:n puoluevaltuustossa ja yhdistyksemme jäsen Kari Laitinen SDP:n puoluesihteerinä. 2000-luvun alussa Hämeenlinnan Työväenyhdistyksellä oli siten erinomaiset mahdollisuudet vaikuttaa sekä puolueen linjauksiin että maan hallituksen politiikkaan.

Lähteet:

Haasteita uudelle vuosisadalle. Pääkirjoitus. Punaruusu 4/1999.
Johannes Koskinen: Köyhän asialla. Punaruusu 4/1999.
Kalevi Rajala: Toimittajalta. Punaruusu 1/2000.

Pirjo Virtanen

Print Friendly, PDF & Email