4.1.2022 Pirjo Virtanen 0Comment

Paljon puhutut aluevaalit ovat kohta ja moni vielä miettii, äänestääkö vai eikö, mistä edes äänestetään tai miksi pitää äänestää.

Julkiset palvelut koostuvat monista eri asioista. Meitä jokaista koskevat sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen palvelut siirtyvät pian Kanta-Hämeen hyvinvointialueelle, jonka luottamuselimiin nyt valitaan päättäjät. On edelleen tärkeää, että meillä on hyvät, helposti saavutettavat ja saatavat julkiset palvelut. Lisäksi on tärkeää, että meillä on osaava henkilöstö niitä tuottamassa. Hyvinvointi kuuluu kaikille.

Kun mietimme omaa tai läheistemme tulevaisuutta, emme tiedä, millainen on tulevaisuuden taloudellinen tilanteemme tai mitä elämä tuo tullessaan. Hyvin toimivat ja tulotasosta riippumattomat palvelut takaavat meille kaikille mahdollisuuden saada ja päästä tarvittavien palveluiden piiriin. Tämän mahdollistamme maksamalla veroja. Julkisella puolella esimerkiksi asiakkaan maksamat terveydenhuollon asiakasmaksut ovat vain murto-osa todellisista kustannuksista.  Yksityisen puolen maksut ovat huomattavasti korkeammat ja suuri osa erikoissairaanhoitoa vaativista operaatioista suoritetaan loppujen lopuksi julkisessa sairaalassa. Meille on rakentumassa uusi keskussairaala, joka on erikoissairaanhoidon osaamisen ja päivystyksen kannalta ensiarvoisen tärkeä hyvinvointialueellemme.

Vaikka palvelu ei juuri nyt koskettaisi sinua henkilökohtaisesti, se voi koskea lapsesi, vanhempasi tai jonkun muun läheisesi tarvitsemaa palvelua. Onko lähipiirissäsi opiskelemaan suuntaava? Onko suunnitelmissa perheenlisäys? Tarvitsetko sinä tai läheisesi lähitulevaisuudessa kotihoitoa tai tuettua asumispalvelua? Onko lääkärille tai hoitajalle tarve, mutta yksityinen palvelu ei tule kyseeseen ja työterveyshuoltokaan ei koske sinua? Miten hoituvat terveyspalvelut, kun jäät joskus eläkkeelle? Entä ennalta arvaamattomat palvelut, kuten esimerkiksi pelastustoimen palvelut? Tuleeko ambulanssi ajoissa?

Uskallamme väittää, että nämä vaalit koskettavat jossain vaiheessa meitä jokaista jollakin tavoin. Nyt jos koskaan kannattaa siis äänestää ja käyttää ääntäsi tulevissa aluevaaleissa!

Piia Olkinuora ja Kirsti Suoranta

aluevaaliehdokkaat, SDP

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email