15.3.2022 Pirjo Virtanen 0Comment

Johtava liikunnanohjaaja Panu Tavisalo kertoi Seniorikahvilassa liikunnan tärkeydestä. Kuva Kirsti Suoranta.

Hämeenlinnan Työväenyhdistyksen ylläpitämä Seniorikahvila avasi ovensa koronatauon jälkeen maanantaina 14.3.2022. Alustajana oli Hämeenlinnan Liikuntahallit Oy:n johtava liikunnanohjaaja Panu Tavisalo. Hän kertoi liikunnan ja lihaskunnon ylläpidon tärkeydestä myös ikäihmisillä. Alustuksen lomassa Panu antoi liikuntavinkkejä, jotka on helppo toteuttaa myös kotona.

  1. Nouse, jos mahdollista ilman tukea, tuolilta ylös ja istuudu hitaasti peruuttaen takaisin alas vähintään 10 kertaa peräkkäin.
  2. Nouse seisomaan ja heiluttele käsiäsi puolelta toiselle useita kertoja peräkkäin.
  3. Istu polvet lähekkäin 90 asteen kulmassa. Avaa jalat haara-asentoon ja palauta jalat vierekkäin. Toista liike vähintään 10 kertaa.
  4. Istu tuolilla ja nosta jalkasi vuorotellen suorana eteen. Toista liike kolme kertaa päivässä vähintään 10 nostoa kummallakin jalalla.
  5. Nouse seisomaan. Käännä päätäsi varovasti vaakatasossa puolelta toiselle. Tosita liike useita kertoja peräkkäin.

 


Seniorikahvilassa oli myös myynnissä arpoja. Kuva Irja Appelroth.

Näiden helppojen liikkeiden lisäksi Panu Tavisalo kehotti kaikkia yleiseen arkiaktiivisuuteen kotona. Asettele esimerkiksi television kaukosäädin kätesi ulottumattomiin, jotta joudut nousemaan ylös lempipaikaltasi, jota Panu hauskasti kutsui valtaistuimeksi. Näin saat huomaamattomasti liikuntaa halutessasi vaihtaa television kanavaa. Pitkäkestoinen istuminen ei ole terveellistä, joten järjestä tavarat kodissasi siten, että joudut luonnostaan nousemaan ylös useita kertoja pitkin päivää.

Kaikki liikkuminen on hyödyksi. Panu korosti kuitenkin lihaskunnon kasvattamisen ja ylläpidon merkitystä. Hyvä lihaskunto ja erityisesti pakara- ja reisilihasten vahvuus auttavat myös tasapainon ylläpidossa. Panu suositteli kaikille kuntosaliharjoittelua sekä kestävyyskunnon ylläpitoa tai kasvattamista vaikkapa kävellen. Aktiivisuus lisää hyvinvointiamme sekä fyysistä että psyykkistä kuntoamme.

Kirsti Suoranta

Print Friendly, PDF & Email