1.3.2021 Pirjo Virtanen 0Comment

Hämeenlinnan kaupungin valtuustoryhmät jättivät 8.2.2021 yhteisen valtuustoaloitteen Ikäystävällinen Hämeenlinna -ohjelman laatimiseksi. Ohjelman laatiminen onkin todella tarpeen.

Millainen on ikäystävällinen kaupunki? Mielestäni muun muassa kuunteleva, arvostava, kannustava, esteetön ja turvallinen. THL määrittelee koronarokotuksille ikäihmisten alaikärajaksi 70 vuotta. Ihminen on siihen ikään mennessä ehtinyt saada jo runsaasti elämänkokemusta, joka muokkaa hänen ajatteluaan. Niinpä on syytä kuunnella ikäihmisiä ja arvostaa heidän mielipiteitään. Kaikkia toiveita ei voida tokikaan toteuttaa, mutta rakentavan keskustelun tuloksena voi syntyä alun perin suunniteltua parempi lopputulos.

Hyvän elämän yksi ulottuvuus on omatoimisuus. Kaupungin tulee edesauttaa ikäihmisten fyysisen kunnon ylläpitoa esimerkiksi rakentamalla helppokulkuisia, tasapainoa kehittäviä kuntoilualueita ja laittamalla kävelyreittien varteen riittävän lähekkäin istuinpenkkejä levähtämistä varten. On tärkeää kannustaa ikäihmisten liikkumista myös kodin ulkopuolella. Ympäristön esteettömyys lisää osaltaan omatoimisuutta.

Saavutettavuus on esteettömyyttä digitaalisessa ympäristössä. Vaikka on käytännöllistä ja kannatettavaa parantaa saavutettavuutta ja palvelujen saatavuutta digitaalisuutta lisäämällä, on syytä varmistaa myös perinteisemmät tavat saavuttaa palvelut. Palvelujen tulee olla helposti löydettävissä ja tavoitettavissa myös puhelimitse ja tietoa tulee jatkaa myös printtimedian avulla.

Ikäihmisten kotona asumista tulee tukea tarjoamalla palveluja kotiin. Samalla tulee varmistaa, että kaupungista löytyy myös ryhmä- tai laitosmuotoista tuettua asumista silloin, kun kotona asuminen ei enää ole mahdollista tai turvallista. Turvallisuuden tunnetta lisää myös yhteisöllisyys. Ikäihmisille tulee järjestää päivätoimintaa, joka osaltaan lievittää yksinäisyyttä. Turvallisuutta lisäävät myös oikea-aikainen palvelutarpeen arviointi ja yhdessä mietityt, oikein mitoitetut palvelut.

Kannatan lämpimästi Ikäystävällinen kaupunki -ohjelman laatimista.

Kirsti Suoranta

Print Friendly, PDF & Email