6.1.2017 HTY ylläpito 0Comment

Työllisyys ja elinkeinot

Ihmiset tarvitsevat työtä, kaupungit vilkasta elinkeinoelämää. Vaikka seutukuntamme työttömyystilanne onkin saatu hieman laskemaan, vaatii tilanne edelleen suurta huomiota ja uusia työpaikkoja tarvitaan. Hämeenlinnan työttömyysaste oli marraskuun 2016 lopussa 11,9 %, alle 25-vuotiailla osalta 15,3 % ja ulkomaalaisen työvoiman osalta 27,6 %. Koko maan työttömien työnhakijoiden keskiarvo oli 12,5 %. Työttömyyden hoito tulee olemaan edelleen yksi suurista haasteista tulevallakin valtuustokaudella.

Kaupungin tulee edelleen tehdä aktiivista yhteistyötä yritysten kanssa, jotta työttömyys saada laskemaan. Mielestämme erityisesti nuorten työllistymiseen pitää satsata; nuorten pitää päästä töihin ja tätäkin kautta löytää paikkansa yhteiskunnassa. Haluammekin panostaa nuorten työllistymiseen ja tukea nuorten arjessa selviytymistä. Mielestämme opintojensa päättäneiden ja ammattiin valmistuneiden nuorten osaaminen on hyödynnettävä osana Hämeenlinnan elinvoiman kehittämistä. Suuri haaste onkin saada esimerkiksi Hämeen Ammattikorkeakoulusta (HAMK) ja Koulutuskeskus Tavastiasta valmistuneet jäämään paikkakunnalle. Työllistyminen on tässä avainasemassa. Nuorten työllistämisen lisäksi haluamme ehkäistä pitkäaikaistyöttömyyttä ja auttaa vaikeasti työllistyviä työelämään. Mielestäni kaupungin työantajana tulee toimia esimerkkinä tarjoamalla mahdollisuuksia työelämään tutustumisjaksoihin ja oppisopimuskoulutuksiin.

Kaupunkimme viime vuoden talouden yksi haaste oli ennakoitua pienempi verotulokertymä. Haluamme varmistaa osaavan henkilöstön ja yrityspalvelujen kohtaamisen työelämän tarpeita vastaavaksi. Mielestäni on tärkeää, että kaupungissamme pystytään tarjoamaan työtä myös korkeasti koulutetuille ihmisille. Haasteena onkin saada muualle käytännön pakosta yliopistoon opiskelemaan lähteneistä edes osa palaamaan Hämeenlinnaan.

Haluamme, että tulevaisuuden Hämeenlinnassa huomioidaan asukkaiden sujuva, ihmisläheinen arki. Asukkaiden mielipiteet heitä koskevissa asioissa on kuultava ja päätöksenteossa tulee huomioida koko kaupungin etu. Tavoitteena tulee olla asukasluvun, talouden ja työllisyyden kasvu, jotta kaupungin taloudellinen tasapaino turvataan. Seudullista yhteistyötä on kehitettävä kustannusten keventämiseksi.

Hämeenlinnalla on hyvä maine yritysten yhteistyökumppanina. Kaupunkiamme pidetään esimerkiksi lupakäytäntöjen kannalta joustavana ja kaupungin kehittymishalua arvostetaan. Vaikka kaupunkimme onkin historiallisesti arvokas, Suomen vanhin sisämaankaupunki, ei historia voi liikaa määrätä tulevaisuuttamme, vaan uudistuminen on välttämätöntä. Tarvitsemme kaupunkiimme uusia yrittäjiä ja yrityksiä. Toisaalta meidän pitää huolehtia sujuvasta yhteistyöstä nykyisten yritysten ja yrittäjien kanssa. Esimerkiksi viime vuonna tehty yhteistyösopimus SSAB:n kanssa on kaupungille hyväksi.

Viime vuosien aikana kaupungin henkilöstö on ollut useiden muutosten alla. Olemme olleet tilaaja-tuottaja-mallissa, on luotu liikelaitoksia ja yhtiöitä, osa henkilöstöstä on joutunut muuttamaan paikasta toiseen jne. Oman paineensa luo julkisten rakennusten kunto. Viimeistään kesäkuussa on edessä uusia, suurempia muutoksia. Kaupungin työntekijät ovat selviytyneet muutoksista hyvin. Kaupunki huomioi työntekijöitään erilaisilla palkkiojärjestelmillä ja seitsemän vuorokauden sairastaminen omalla ilmoituksella ovat hienoa asia.  Haluamme panostaa edelleen henkilöstön jaksamiseen ja osaamiseen sekä työyhteisöjen kehittämiseen. Hyvät työntekijät lisäävät kaupungin arvoa.

Mielestäni tulevien muutosten jälkeen työyhteisöille pitää antaa työrauha eli mahdollisuus rauhassa sopeutua muuttuneeseen tilanteeseen ja muokata toimintojaan rauhassa. Onneksi suuria irtisanomisia tai lomautuksia ei ole tiedossa, sillä Kikyn mukanaan tuoma julkisten puolen työntekijöiden lomarahojen leikkaus on jo riittävä lovi tämän vuoden tuloihin. Kun tämä lisätään esimerkiksi opettajien viime vuosien palkkakehitykseen, joka on ollut opetustuntien määrän vähentymisen myötä nolla- ellei miinusmerkkinen, toivon todella, että Suomen ja sitä myötä Hämeenlinnakin talouselämä saadaan nousuun. Tähän tarvitaan innovatiivisuutta, suunnitelmallisuutta ja yhteistyötä.

Print Friendly, PDF & Email