1.4.2015 HTY ylläpito 0Comment

Äänestysaktiivisuus on muutamissa edellisissä vaaleissa ollut melko alhainen. Toisaalta sadattuhannet äänioikeutetut miettivät vielä tulevien vaalien osalta, ketä äänestäisivät. Vaarana on, ettei jokainen löydä itselleen sopivaa ehdokasta ja jättää äänestämättä. Osa saattaa ehkä miettiä, ettei kannata äänestää, koska yhdellä äänellä ei kuitenkaan ole mitään merkitystä. Ehkäpä ei, mutta yksikin ääni saattaa vaikuttaa, kymmenellä ja sadalla äänellä on jo varmasti merkitystä. Entäpä jos eläisimme reilun sata vuotta sitten vallinnutta aikaa? Luultavasti monien tällä hetkellä äänestämistään miettivän ei tarvitsisi pohtia, ketä äänestää, koska heillä ei olisi äänioikeutta: naisten, vuokralla asuvien, työttömien ja työläisten.

Äänioikeus on puolestamme taisteltu kiistaton etuoikeus. Jokainen äänioikeutettu saa itse valita, kenelle äänensä antaa. Äänestäessään voi valita omasta mielestään sopivimman ja parhaimman henkilön, eikä valintaansa tarvitse perustella tai kertoa kenellekään. Oma ehdokas ei välttämättä tule valituksi, mutta jokainen oman aatteen ja arvomaailman edustajalle annettu ääni on tunnustus itselle tärkeille arvoille.

Itse en jättäisi äänestämättä. Sehän tarkoittaisi valtakirjan antamista kenelle tahansa ja samalla oman aatteen huomiotta jättämisen. Toivottavasti muutkaan eivät tee niin. Mielestäni, ellei käytä äänioikeuttaan, ei myöskään ole reilua jälkikäteen arvostella valittuja edustajia tyhmiksi, oman edun tavoittelijoiksi tai muuten omaa elämää vaikeuttaviksi päättäjiksi. Viisautta ei ole jättää äänestämättä vaan ottaa kantaa ja äänestää. Vain äänestämällä voi vaikuttaa, käy siis äänestämässä!

Ennakkoäänestys 8.- 14.4.2015, vaalipäivä 19.4.2015

Kirsti Suoranta

ehdokkaat-grid-05

Print Friendly, PDF & Email