15.10.2013 HTY ylläpito 0Comment

Hämeenlinnan Työväenyhdistys vietti satavuotisjuhlaansa vuonna 1988. Juhlakokouksessaan yhdistys päätti perustaa Hämeenlinnaan vanhus- ja lähimmäispalvelusäätiön, Kössi-säätiön.

Kössi-säätiö sai nimensä Eero ”Kössi” Salolta

Kössi-säätiö on nimetty kansanedustaja Eero Salon (4.7.1921–13.10.1975) lempinimen mukaan. Kössi Salo oli kotikaupungissaan Hämeenlinnassa merkittävä vaikuttaja 1950-luvulta 1970-luvun puoliväliin. Alkuperäiseltä ammatiltaan hän oli hopeaseppä, mutta yhteiskunnallisen toiminnan kautta hänelle avautui uusi ura työsuojelutarkastajana ja kansanedustajana (1968–1975). Salon nousu politiikassa alkoi vuoden 1956 yleislakosta, jolloin hän toimi Hämeenlinnassa ”lakkokenraalina”.

Kössi Salolla oli runsaasti luottamustehtäviä. Hämeenlinnassa hän oli pitkäaikainen kaupunginvaltuutettu ja sosiaalilautakunnan puheenjohtaja. Etenkin sosiaalipolitiikka oli hänelle läheistä – Eduskunnassakin hän toimi sosiaalivaliokunnassa.

Kun HTY:n perustamalle säätiölle etsittiin nimeä, niin muusta kuin Kössistä ei tarvinnut edes keskustalla.

 

 

 

Eero Kössi Salo

Vanhukset ja vammaiset juhlapäätöksen kohteena

Hämeenlinnan Työväenyhdistyksen juhlapäätöksen mukaan Kössi-säätiö järjestää eri muotoisia tuki- ja lähimmäispalveluja vanhuksille ja vammaisille omistamissaan tiloissa. Säätiön alkupääomaksi HTY sijoitti 150 000 markkaa.

HTY:n tuolloinen puheenjohtaja Aarne Kauranen selvitti yhdistyksen jäsenlehdessä 3/1988 säätiön perustamisen taustoja. Säätiön  perustaminen katsottiin tarpeelliseksi sen takia, että vanhusten ja vammaisten asiat tulisivat yleisesti huomioiduiksi. Varsinkin vanhusten huolto tulee jo lähivuosina nousemaan keskeiseksi kysymykseksi. – Vanhusten määrä lisääntyy jatkuvasti, eikä kaupungin voimavarat yksin riitä palvelujen järjestämiseksi. Jotain muuta on myös tehtävä, sanoi Kauranen.

Kaksi palvelutaloa Kaurialassa

Kössi-säätiö on toiminut yli 20 vuotta palveluntuottajana Hämeenlinnassa. Säätiö tarjoaa kahdessa palvelutalossa, Parolantie 22 ja Larin Kyöstin katu 29, hoitoa ja huolenpitoa vammaisille, ikäihmisille ja muistisairaille pienessä ryhmäkodissa ja tehostetussa palveluasumisessa. Pääosan palveluista ostaa Hämeenlinnan kaupunki.

Toimintaperiaatteena on ihmisarvo – arvokkuus, yksilöllisyys ja turvallisuus. Jokaisella asukkaalla on oikeus hyvään hoitoon, turvalliseen elinympäristöön, arvokkaaseen vanhuuteen  ja itsensä näköiseen elämään.

Lähteet:

  • Eero Salo. Eduskunnan verkkosivut – Edustajamatrikkeli.
  • Juhlavuoden säätiö. Hämeenlinnan Työväenyhdistys ry:n jäsenlehti 3/1988.
  • Kaurialan palvelutalot. Kössi-säätiö.
  • Kössi-säätiö sai nimensä Eero ”Kössi” Salolta. Punaruusu 1/1997.
  • Salo, Eero (Kössi). Hämeenlinnalaisia 1639–1989. Hämeenlinnan kaupunki. Hämeenlinna 1989.

Pirjo Virtanen

Print Friendly, PDF & Email