18.3.2017 Pirjo Virtanen 0Comment

Isoja muutoksia tulossa ammatilliseen koulutukseen

Koulutuskuntayhtymä Tavastia on iso konserni, joka hallinnoi neljää lukiota ja vastaa ammatillisesta koulutuksesta Hämeenlinnan seudulla. Myös Vanajaveden opiston (VOP) toiminta on Tavastian vastuulla. Tavastia omistaa Vanajan Koulutus Oy:n, joka tuottaa työelämäpalveluja. Kun sote siirtyy maakuntahallintoon 2019, on Tavastia suurin kuntayhtymä Hämeenlinnan seudulla.

Ammatillisesta koulutuksesta vastaa Ammattiopisto Tavastia. Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen lainsäädäntö ja rahoitus ovat erillisiä kokonaisuuksia.

Ammatillisen koulutuksen uudistus on eduskunnassa parhaillaan käsittelyssä. Lain tavoitteena on siirtää koulutusta enemmän työpaikoilla suoritettavaksi. Rahoitus muuttuu perusteellisesti: opiskelijamäärän mukaan valtionosuutta saadaan 50 %, suoriteperusteisesti 35 % ja 15 % vaikuttavuuskriteereillä. Muutos tuo epävarmuutta budjetin laadintaan.

Nuorten ja aikaisten koulutusta ja tutkintoja ei jatkossa eroteta toisistaan. Osaaminen osoitetaan näytöin. Uudessa laissa painotetaan työssäoppimista. Tämä edellyttäisi työpaikkojen työnjohdollista kouluttamista, mutta siihen ei osoiteta rahoitusta. Toimivin malli saattaa olla 2+1 malli, jossa kolmatta vuotta opiskeleva nuori suorittaa näytöt oppisopimusluonteisesti. Uskon siihen, että työnantajat haluavat ottaa työntekoon ammattikoulun lähiopetuksen saaneita 17 – 18 vuotiaita mieluummin kuin peruskoulusta juuri päässeitä.

Ammatillisen koulutuksen säästöt ja aloituspaikkojen supistukset

Suurimpana haasteena on Suomen hallitusten rajuihin säätöihin sopeutuminen. Viidessä vuodessa budjetista on lohkaistu 30 %. Samaan aikaan pitäisi tehdä opetuksen uudistus. Demarit ovat Hämeenlinnassa ajaneet linjaa, jossa kaikille peruskoulun päättäneille on turvattava koulutuspaikka ammattikoulussa tai lukiossa. Toistaiseksi tavoitteessa on onnistuttu.

Demarit ovat eduskunnassa korostaneet koulutussäästöjen vahingollisuutta. Säästöillä on kerrannaisvaikutus, joka voimistuu vuosia eteenpäin. Kerrannaisvaikutukset pitäisi saada pysäytettyä tähän vuoteen. Valtion budjetin leikkaukset heijastuvat paikallistasolle, jossa joudutaan tekemään hallituksen haluama ”likainen työ”.

Tähän asti säätöihin on reagoitu tilojen käyttöä tehostamalla ja määräaikaisia työsopimuksia päättämällä. Jatkossa toimintaa keskitetään Hattelmalan tien kampukselle. Näin saadaan kokoon noin 1 M€ säästöt eli enintään 30 % tarvittavista säätöistä. Valtion on leikannut myös Tavastian aloituspaikkoja 120:lla, vaikka tulijoita koulutukseen olisi. Vähennys voi merkitä sitä, että jatkossa koulutuslinjoja vähennetään tai oppilaita otetaan joillekin koulutuslinjoille vain joka toinen vuosi. Tämä ei ole hyvä asia alueen yrityselämän kannalta.

Uutta rakentamalla ja vanhaa korjaamalla reagoidaan koulutuksen muutoksiin

Opetuksen uudistamista ohjaa periaate ”osaamisen arvottaminen sen hankkimistavasta riippumatta”. Ammatilliset näytöt tehdään työpaikalla työtä tehden. Luokkaopetusta on vähemmän. Teorian ja taitoaineiden opetus nivoutuvat yhteen. Digitalisaatio muuttaa opetustapoja. Muutokset heijastuvat tilatarpeisiin ja edellyttävät jatkuvaa rakennuskannan uudistamista.

Seuraavalla valtuustokaudella 1980 -luvun rakennuskantaa täydennetään ja rakennemuutokseen reagoidaan.

  • Sote –rakennus (sosiaali, terveys, liikunta) otetaan käyttöön 1.1.2018
  • Lukion tarpeisiin rakennetaan lisärakennus
  • Kaurialan ja Lyseon lukio yhdistyvät Tavastian lukioksi
  • Lukioille rakennetaan lisätilaa Kaurapolun varteen, n. 4.000 neliötä
  • Tavastian Lukio siirtyy  kampukselle 1.8.2018
  • VOP muuttaa pois Verkatehtaalta ja järjestää koulutusta Hämeenlinnassa Tavastian eri rakennuksissa.  Muuten VOP toimii Janakkalassa, Hattulassa ja Hämeenlinnassa ihan lähellä -periaatteella.
  • Osasta Myllymäen tiloista luovutaan
  • Päärakennus menee remonttiin. Tavoitteena vuokramenojen vähentäminen, ruokapalveluiden parantaminen kasvaneen opiskelijamäärän edellyttämälle tasolle sekä tilojen modernisointi ym.

Mitä samalla tontilla toimiminen mahdollistaa?

Koulutuksen henkilökohtaistaminen on iso muutos opetuksen filosofiassa. Tarvitaan laaja koulutustarjonta, jotta henkilökohtaistaminen on mahdollista. Lukiolainen voi ottaa kiinnostavan ainekokonaisuuden ammatilliselta puolelta. Jopa suorittaa kaksoistutkinnon ja päinvastoin. Ammatillisen koulutus on työn tekemistä taidolla tietoa käyttäen. Tarvitaan mm. matematiikan, biologian ja fysiikan soveltamista. Niitä Ammattiopiston Tavastian oppilas voi hankkia viereisestä lukiosta, jossa on hyvä kirjo tarjontaa joka vuosi ja sopivina aikoina.

Vanajaveden opisto järjestää satoja kursseja, jotka ovat hyödyksi myös työelämässä. Esimerkiksi kielikurssit ovat suoraan hyödynnettävissä nuorisoasteen koulutuksessa. Myös aikuislukion ja VOP:n tarjontaa voidaan integroida. Tavastian kampuksesta tulee vetovoimainen koulutuskeskittymä, joka palvelee Hämeenlinnan seudun työelämää ja antaa koulutukseen osallistuville hyvät eväät elämään.

Kaikessa päätöksenteossa etsitään tehostamisen kohteita. Menosäästöjä saadaan tukipalveluiden uudelleen järjestämisessä. Yhdestä valmistuskeittiöstä tehdään ruoka 3000 opiskelijalle. Myös tilojen käyttöä tehostetaan, päivällä niitä käyttävät nuoriso ja illalla VOP:n asiakkaat.

sote-uudisrakennus-tavastia-jukka-jokinen-246-kuntavaalit

Sosiaali -ja terveysalan opetus keskitetään valmistuvassa olevaan rakennukseen. Tilat otetaan käyttöön 1.1.2018.

Hämeenlinnan kaksi lukiota yhdistyvät ja siirtyvät Tavastian kampukselle. Nykyisin liiketalouden käytössä oleva rakennus valmistui 15 vuotta sitten ja sopii suoraan lukion käyttöön. Lukio tarvitsee lisärakennuksen, joka tulee nykyisen parkkipaikan tontille.

Olen kannattanut pitkään lukioiden keskittämistä Hattelmalantien tontille. Toimivat tilat ovat oleellinen osa oppimisympäristöä. Ne itsessään mahdollistavat vuorovaikutuksen ja oppilaiden keskinäisen oppimisen. Kouluja ei pitäisi koskaan rakentaa ilman oppimisnäkemystä.

kaurialan-lukio-jukka-jokinen-246-kuntavaalit

Lukiot Tavastian kampukselle ja yläkoulut nykyisten lukioiden tiloihin

Kaurialan lukion lisäsiipi valmistui kymmenkunta vuotta sitten. Toimin silloin kulutus- ja kulttuurilautakunnan jäsenenä. Kun lukio siirtyy Tavastian kampukselle, saa Kaurialan yläkoululaiset hyvät tilat ja evakkomatka Myllymäessä päättyy.

Hämeenlinnan Lyseon lukion maineikas historia päättyy, kun se siirtyy Tavastian kampukselle vuonna 2018. Tyhjilleen jääviin tiloihin muuttaa toiselta puolelta katua Lyseon yläkoulu, joka toimii 1939 rakennetussa koulurakennuksessa. Muutostöitä jouduttaneen tekemään, sillä yläkoulun ja lukion opetussuunnitelma ja käytännöt vaativat erilaiset tilaratkaisut.

Haluan jatkaa Koulutuskuntayhtymä Tavastian hallituksessa

Toisen asteen koulutus on ollut sydäntäni lähellä. Olen itse käynyt Pohjois-Satakunnan ammattikoulun viilaaja-koneistaja-linjan. Jatkoin alalla vielä Lokomon konepajakoulussa Tampereella. Sen jälkeen yhteiskunnalliset asiat alkoivat kiinnostaa ja pääsin opiskelemaan opetusjaoston kautta Tampereen yliopistoon. Sieltä valmistuin hallintotieteiden kandidaatiksi vuonna 1991.

Toisen asteen koulutusta olen päässyt seuraamaan Tavastian hallituksen jäsenenä kaksi valtuustokautta sekä 1980 -luvulla tilintarkastajana. Pyrin myös jatkossa Tavastian hallitukseen. Tavastiassa vallitsee rento meininki sekä käytävillä että hallinnon pöytien ääressä. Viime valtuustokaudella hallituksessa ei ole äänestetty kertaakaan. Keskustellen ja hyvin valmisteluilla asioilla päästään toimiviin ratkaisuihin.

Jukka Jokinen

Kuntavaaliehdokas, SDP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email