4.12.2018 Pirjo Virtanen 0Comment

Politiikan punainen lanka

Hämeenlinnan Työväenyhdistys juhli 1.12.2018 pitkää toimintakauttaan. 130 vuoden kunniaksi julkistettiin yhdistyksen uusi historiakirja, Politiikan punainen lanka. Pääjuhlaa vietettiin Hämeenlinnan Raatihuoneella, joka on yhtä vanha kuin HTY.

Historiakirjan julkistamistilaisuudessa filosofian lisensiaatti Liisa Koskelainen kertoi Hämeenlinnan Työväenyhdistyksen monivivahteisista vaiheista. Kirja kertoo sanoin ja kuvin Hämeenlinnan Työväenyhdistyksen toiminnasta ja tapahtumista Hämeenlinnassa 1800-luvun lopulta nykypäiviin. Kirjoittajan tukena on toiminut neljän vuoden ajan HTY:n historiatyöryhmä.

 

HTY:n uusi historiankirja on nimeltään Politiikan punainen lanka.

HTY:n historiatyöryhmä historiakirjan julkistamistilaisuudessa 1.12.2018. Vasemmalta Pirjo Virtanen, Irja Appelroth, Liisa Koskelainen, Mika Einiö ja Aarne Kauranen. Kuvasta puuttuu Kalevi Rajala.

Pääjuhla Hämeenlinnan Raatihuoneella

Pääjuhlaa edelsi onnittelujen vastaanotto ja täytekakkukahvit. Mahdolliset muistamiset työväenyhdistys toivoi osoitettavan KSR:n Hämeen Rahaston Kari Laitisen rahastoon.

Pääjuhlassa Leppäkosken Puhallinorkesterin tahdittamana Suomen lipun kantoi juhlasaliin Ulla Appelroth ja HTY:n lipun toi Mika Einiö. Airueina toimivat Emmi ja Max Heinonen.

 

 

Tervehdyssanoissaan HTY:n puheenjohtaja Kirsti Suoranta totesi muun muassa, että vuosien myötä naisten rooli yhdistyksessä on käynyt merkittävämmäksi; jopa niin, että nykyisessä ja tulevassa HTY:n johtokunnassa on naisenemmistö.

Juhlassa kuultiin yhdistyksen historiasta muutamien HTY:n merkkihenkilöiden muistelujen kautta. Yhdistyksen perustamiskokouksen koollekutsujana ja ensimmäisenä puheenjohtajana toimi lääninkamreeri Liukkonen. Opettaja Hilda Eklöf oli ensimmäinen nainen HTY:n johtokunnassa. Vihtori Huhta käynnisti toimintaa nuorisolle 1900-luvun alussa. Näyttelijä Milda Jokinen oli keskeinen henkilö teatteritoiminnassa ja vuoden 1918 tapahtumat koskettivat myös häntä. Pitkäaikainen kaupunginvaltuutettu Lyydia Louhi oli ensimmäinen sosialidemokraattinen naisvaltuutettu.

Hämeenlinnan Työväenyhdistyksen 130-vuotisjuhlan juonsi Aino Suoranta.

 

 

 

 

 

HTY:n historian merkkihenkilöitä yhteiskuvassa: Hilda Eklöf (Ulla Appelroth), G. W. Liukkonen (Mika Einiö), Lyydia Louhi (Kirsi Hultin), Milda Jokinen (Kirsi-Kaisa Sinisalo) ja Vihtori Huhta (Aarne Kauranen).

 

 

 

 

 

Juhlapuheen piti Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi, joka on ensi keväänä ehdolla Euroopan parlamenttiin. Tasa-arvo, vapaus, ihmisoikeuksien kunnioittaminen, demokratia ja oikeusvaltio ovat tavoitteita, joita Näkkäläjärven mukaan pitää puolustaa ja kehittää edelleen vastaamaan muuttuvan ja monimutkaistuvan yhteiskunnan tarpeisiin.

Juhlapuhujana oli Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi.

 HTY muisti ansioituneita jäseniään

HTY muisti juhlassa Rafael Paasio -mitalilla seuraavia henkilöitä: Irja Appelroth, Jukka Jokinen, Anna-Liisa Lahti, Anna-Liisa Torvinen ja Pirjo Virtanen. SDP:n kultaiset ansiomerkit sai neljä pitkäaikaista yhdistyksemme johtokunnan jäsentä: Ossi Lapisto, Marita Pekkarinen, Ulla Pullola ja Hannu Tuominen. Lisäksi kukitettiin paikalla olleet HTY:n aiemmat puheenjohtajat.

 

 

 

Huomionosoituksen saaneet htyläiset 1.12.2018 Hämeenlinnan Raatihuoneella.

 

Teksti: Pirjo Virtanen

Kuvat: Annika Appelroth

 

 

Print Friendly, PDF & Email